субота, 27 липня 2019 р.

PISA - 2018


Коли оприлюднять результати PISA-2018?

У МОН анонсували термін публікації оцінювання міжнародного дослідження навичок та компетентностей учнів.
Торік Україна вперше взяла участь у масштабному дослідженні PISA, метою якого є з’ясувати наскільки учні здатні застосовувати здобуті у школі знання та навички у реальному житті. Програма також націлена на оцінювання систем освіти в різних країнах світу. Учасники дослідження – учні, що навчаються у 7 класі та вище, яким виповнилось 15 років (середньостатистична вікова межа учнів, які закінчують основну школу в школах країн-учасниць проєкту).
Окрім України, у 2018 році до оцінювання долучилися майже 80 країн світу і вже наприкінці цього року (у грудні 2019 року) в Україні стануть відомими результати національного дослідження школярів. Тоді звіт викладуть у вільний доступ і результати міжнародного оцінювання учнів стануть відкритими для аналізу системи оцінювання. Також, ймовірно, буде оприлюднено і повний міжнародний звіт PISA.
Важливим для нас є правильне розуміння та інтерпретація отриманих у результатів дослідження даних. Потрібно чітко розуміти, що ми отримаємо інформацію про стан освіти України впродовж десятиліть до проведення самого дослідження. Це не фіксація стану освіти в цей момент і ефекту політики, яка здійснювалась в останні роки, – зазначив заступник міністерки освіти і науки Вадим Карандій.
У МОН повідомили, що після публікації висновків Програми міжнародного оцінювання учнів PISA-2018 відбудеться опрацювання відомостей, завдяки яким фахівці мають сформувати пункти можливих змін для системи освіти України. Також заступник міністерки висловив сподівання, що отримані результати дослідження зацікавлять усіх учасників освітнього процесу, передовсім тих, які відповідають за освітню політику і займаються розробкою нових стандартів.
На сьогодні, Український центр оцінювання якості освіти має спеціальну Дорожню карту, яка допоможе проаналізувати дані результатів PISA-2018.
Ми отримаємо реальні дані про те, які компетенції є сформованими в українських учнів і студентів. Зможемо не лише побачити себе на тлі інших країн, а й матимемо можливість порівнювати власні результати впродовж імплементації реформ, – пояснила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.
За словами представників УЦОЯО, у найближчому майбутньому планується робота з журналістами і аналітиками над ефективним розповсюдженням і поясненням результатів PISA-2018.
Для того, щоб результати використовувались коректно, потрібен аналіз. Неправильна інтерпретація може призвести до хибних кроків. Нам важливо не просто отримати результат, а з’ясувати, які чинники вплинули на нього. Наступний крок – використати інформацію для прийняття політичних та управлінських рішень заради вдосконалення того, що в нас є сьогодні, – резюмувала Тетяна Вакуленко.
Паралельно з опрацюванням отриманої інформації, триває підготовка до наступного оцінювання PISA, яке відбудеться у 2021 році. Під час наступного дослідження в Україні відбудеться впровадження ряду змін:
  • пілотування розділу «Креативне мислення»;
  • залучення до тестування дітей з особливими освітніми потребами;
  • комп’ютерний формат тестування.
Усі ці нововведення потребують додаткової підготовки. Зокрема, готується до запуску новий сайт PISA в Україні. Він дозволить учням пройти тестування онлайн, а вчителям – одразу отримати результат і скористатись інструкцією для його перевірки.
Презентацію Дорожньої карти імплементації результатів міжнародного дослідження якості освіти PISA в Україні можна переглянути тут:
Висновки дослідження допоможуть зрозуміти на якому саме рівні знаходяться знання та навички учнів України. Окрім того, стане чітко зрозуміло, які переваги та недоліки є в нашій освітній системі. Але найголовніше – тестування продемонструє готовність наших юних громадян до дорослого повноцінного життя в сучасному суспільстві, в якому практичні навички та знання набагато важливіші, ніж оцінки, що майорять у табелі.

Вам також можуть стати у пригоді:

Посилання на МОН: https://mon.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар